Un adolescent s-a accidentat grav în urma căderii de pe ancora pilonului electric pe care a urcat în timpul unui joc periculos

Postat de RE000033 la Mie, 04/29/2020 - 08:32

Un adolescent dintr-o localitate din raionul Nisporeni, deservită de operatorul sistemului de distribuție a energiei electrice, ÎCS Premier Energy SA, s-a accidentat grav în urma căderii de pe ancora unui pilon electric din beton armat, parte a liniei electrice aeriene (LEA) de 10 kV pe care a urcat în timp ce se juca în compania unor prieteni.

Cazul s-a produs în seara zilei de 24 aprilie, curent, în circumstanțe ce denotă o încălcare gravă de către populație a zonei de protecție a rețelelor electrice și a regulilor de securitate a persoanelor în raport cu acestea.

Conform martorilor oculari, în timpul unui joc în lunca satului, adolescentul accidentat a început să se urce pe ancora de sprijin a pilonului. Deși au încercat să-l convingă să nu urce și să coboare, adolescentul nu a urmat sfatul prietenilor și aflându-se la o înălțime de circa 6 metri s-a dezechilibrat, căzând în rezultat la pământ peste niște pietre pe partea dreaptă a corpului. Unul din martorii accidentului a chemat imediat un adult din apropiere, care văzând starea adolescentului a apelat la serviciul de urgențe 112. Sosiți la fața locului medicii i-au acordat victimei primul ajutor și au transportat-o la secția de traumatologie a spitalului raional, unde a fost internată având o fractură de bazin cu hemoragie.

Acest accident s-a produs în urma mai multor încălcări grave a regulilor de securitate în zona de protecție a rețelelor electrice și a unui comportament riscant, inclusiv a neconștientizării pericolului iminent de cădere de la înălțime și chiar de electrocutare.

Pentru neadmiterea în viitor a accidentelor în rândul populației, ÎCS „Premier Energy” SA solicită populației și în special a adulților să supravegheze copii și să le explice necesitatea  respectării stricte a normelor de securitate și interzicerea oricăror intervenții în zona de protecție și în instalațiile electrice.

• nu interveniți în instalațiile electrice, deoarece există pericolul de electrocutare;
  • nu lăsați fără supraveghere copii, verificați atent locul aflării lor sub aspectul securității electrice;
  • nu permiteți organizarea jocurilor în apropierea posturilor de transformare și de distribuție, a rețelelor electrice,  de asemenea lansarea zmeilor, modelelor sportive ale aparatelor de zbor etc;
  • instruiți copiii să respecte regulile de securitate electrică;
  • cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice incident pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție a energie electrice sau dacă sunt suficient de maturi să o facă personal cu maximă responsabilitate, oferind serviciului Oficiului telefonic de 24 de ore toate datele solicitate, inclusiv cele de contact;
  • nu urcați și nu permiteți urcarea pe piloni și pe copacii din apropierea liniilor electrice, la distanțe inadmisibile de conductorii rețelelor electrice, deoarece există pericolul de electrocutare și de cădere;
  • ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă accidental de pe piloni și copaci;
  • țineți legate animalele domestice și cele de companie pentru a evita contactul lor cu fire electrice aflate avariat la sol;

Evitați să vă apropiați de liniile și echipamentele electrice, deoarece în acest caz viața dvs. este pusă în pericol!

Despre orice defecțiune sau accident informați imediat operatorul de distribuție la  telefonul Serviciului 24h: 022-43-11-11 sau prin intermediul chatului disponibil de pagina web www.premierenergydistribution.md