Două persoane s-au electrocutat mortal în urma încălcării grave a zonei de protecție a rețelelor electrice și a regulilor de securitate

Postat de RE000033 la Vin, 05/29/2020 - 13:15

Cazul s-a produs pe data de 26 mai 2020, la ora 14:44, în zona de protecție a liniei electrice aeriene (LEA) 10 kV, în apropierea localității Tigheci din raionul Leova. În timpul investigării circumstanțelor producerii accidentului s-a stabilit că victimele, doi angajați ai unui agent economic, efectuau cu un mecanism special, instalat pe autoșasiu, lucrări de forare pentru construcția unui depozit pe terenul traversat de LEA 10 kV. În momentul când cei doi muncitori au ridicat în stare verticală mecanismul de forare, poziționat exact sub conductoarele LEA aflate sub tensiune, vârful brațului instalației a atins unul din cele 3 conductoare, astfel ambii fiind electrocutați mortal prin trecerea curentului electric prin mâinile și picioarele lor.

Cauzele care au condus la electrocutarea mortală a celor două persoane sunt:

• desfășurarea lucrărilor neautorizate în zona de protecție a LEA-10kV;
  • inițierea și executarea lucrărilor fără coordonarea cu proprietarul rețelelor și fără admiterea la executarea lucrărilor în zona de protecție a LEA;
  • încălcarea distanțelor minime admisibile de părțile conductoare a instalației electrice;
  • neconștientizarea la justa valoare de către accidentați a pericolului pe care-l prezintă instalația electrică, comportamentul riscant, inclusiv ignorarea pericolului iminent de electrocutare.

Cazul este investigat de instituțiile abilitate.

Rețineți: spațiul din apropierea rețelelor electrice are un statut  juridic special. Încălcarea zonei de protecție a instalațiilor și liniilor electrice poate provoca situații de risc major de incendii şi electrocutare.

Pentru evitarea oricăror pericole și consecințe ÎCS „Premier Energy Distribution” SA solicită agenților economici și populației să respecte strict normele de securitate în zona de protecție a instalațiilor electrice:

• nu interveniți în nici un mod în instalațiile electrice;
  • coordonați prealabil orice lucrare pe care o planificați în preajma instalațiilor electrice;
  • nu urcați și nu permiteți urcarea pe piloni și pe copacii din apropierea liniilor electrice, la distanțe inadmisibile de conductorii rețelelor electrice, deoarece există pericolul de electrocutare și de cădere;
  • ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la sol sau care atârnă accidental de pe piloni și copaci;

Despre orice defecțiune sau accident informați imediat operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022-43-11-11 sau prin intermediul chatului disponibil de pagina www.premierenergydistribution.md