Mergi la conţinutul principal

Manevra periculoasă a unui camion sub LEA-10 kV a cauzat ruperea conductoarelor și o întrerupere neprogramată în rețea.

Postat de UF922588 la Mar, 09/20/2022 - 15:50
  • 8 posturi de transformare (PT) au rămas fără tensiune în urma unui accident în rețelele electrice, provocat de șoferul unei autobasculante în zona de protecție a LEA. 
  • Incidentul s-a produs luni, 19 septembrie, curent, la ora 14:26, pe șantierul șoselei de centură a municipiului Comrat.

 

Fără a se asigura că respectă distanța minim admisibilă până la zona de protecție a liniei electrice aeriene (LEA) cu nivelul de tensiune de 10 kV, șoferul autobasculantei s-a deplasat cu bena ridicată pe sub conductoarele aflate sub tensiune pe care le-a agățat și le-a rupt. În rezultatul acestei manevre periculoase soldate cu deteriorarea tuturor celor 3 conductoare a LEA, au rămas fără tensiune 8 PT. Linia dată s-a deconectat automat, iar la fața locului s-a deplasat o formațiune de intervenție operativă care a demarat lucrările necesare de remediere a consecințelor accidentului. Către orele 22.53 au fost restabilite conductoarele deteriorate și repus serviciul în lucru.
 

Cazul a fost documentat în vederea sesizării Inspectoratului de poliție pentru atragerea la răspundere a persoanei vinovate și a recuperării prejudiciului cauzat.
 

Încălcarea zonei de protecție a rețelelor electrice generează situații de insecuritate și accidente, soldate cu deranjamente și prejudicii cauzate consumatorilor, iar cel mai important, pot apărea situații de risc major de electrocutare. De aceea atragem atenția agențiilor economici care desfășoară diverse lucrări în apropierea zonei de protecție a LEA asupra necesității de a instrui corespunzător angajații sub aspectul securității electrice și de a le cere respectarea strictă a regulilor stabilite.
 

ÎCS „Premier Energy Distribution" SA solicită de la participanții la trafic să păstreze distanțe sigure în raport cu liniile electrice aeriene în special de-a lungul arterelor rutiere, unde rețelele electrice sunt pozate în apropierea acostamentului.
 

  • Conduceți prudent și evitați manevrele neasigurate în apropierea rețelelor electrice; 
  • Păstrați o distanță sigură până la piloni, nu opriți și nu parcați unitățile de transport în apropierea lor.
  • Deteriorarea rețelelor electrice reprezintă o încălcare legală și este sancționată în mod administrativ cu amenzi și cu obligația persoanei vinovate de a compensa prejudiciului material cauzat întreprinderii de distribuție.
  • Țineți minte că rețelele electrice se află permanent sub tensiune. Orice apropiere periculoasă de LEA se poate solda cu expunerea la riscul de electrocutare și la producerea unui accident cu urmări grave.
  • Despre orice incident informați în regim de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h – 022 43 11 11 sau la cel local, indicat în factură.

 
Departamentul Relații Externe și Comunicare
ÎCS. „Premier Energy Distribution” SA

Departamentul Relații Externe și Comunicare

ÎCS „Premier Energy Distribution” SA

 

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok