Mergi la conţinutul principal

Prezentare

ÎCS „Premier Energy Distribution” SA

ÎCS „Premier Energy Distribution” SA este cel mai mare operator privat al sistemului de distribuție a energiei electrice din Republica Moldova. Întreprinderea deservește o arie de circa 70% din teritoriul țării, în 20 din cele 37 de raioane și în municipiul Chișinău, distribuind energie electrică pentru cele peste 947.000 de locuri de consum din centrul și sudul țării.

Premier Energy Distribution zona de acoperire

Întreprinderea are o experiență vastă europeană, de peste două decenii în domeniul electroenergetic, implementând cele mai bune practici și standarde europene de gestiune și investind peste 344 de milioane de euro în modernizarea și extinderea rețelelor electrice pentru îmbunătățirea eficienței și pentru creșterea calității serviciilor. Dincolo de beneficiile evidente pentru clienți și de efectul pozitiv asupra rezultatelor operaționale ale companiei, acest efort se reflectă și în contribuția directă la dezvoltarea economiei moldovenești.

Cadru general la data de 31 decembrie 2023

947.615

Instalații gestionate ale consumatorilor, nr.
2.830

Energie distribuită, GWh
0,4-110 kV

Nivele de tensiune
35.742

Linii aeriene, km
95

Stații electrice 110/35 kV, nr.
7.761

Posturi de transformare, nr.
9.426

Transformatoare, nr.
2.135 MVA

Capacitatea posturilor de transformare

Marca Premier Energy Distribution a fost lansată în Republica Moldova pe 11 decembrie 2019. Este o marcă internațională, proiectată spre viitor și axată pe inovație, accesibilitate, energie curată și bunăstare pentru oameni.

 

Scurt istoric

 

Activitatea întreprinderii pe piața energetică moldovenească a început la 7 februarie 2000, când compania spaniolă Union Fenosa International a achiziționat printr-un tender internațional trei din cele cinci întreprinderi furnizoare de energie electrică, gestionate de stat la acel moment, care fuseseră expuse spre comercializare printr-o ofertă a Guvernului: Î.C.S. RE Chişinău S.A., Î.C.S. RED Centru S.A., şi Î.C.S. RED Sud S.A.

 

Printr-o decizie de eficientizare în anul 2008 acestea au fuzionat sub denumirea unică de Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.. Cu identitatea respectivă întreprinderea a continuat să facă parte din grupul internaţional Gas Natural Fenosa, rezultat în urma fuziunii în Spania în acelaşi an, 2008, a entităților Union Fenosa și Gas Natural, cu denumirea socială Gas Natural SDG. În Moldova marca comercială Gas Natural Fenosa a fost lansată pe data de 10 mai 2011.

 

Acționând conform prevederii legale, stipulată în particular în art. 54 alin. (5) al Legii cu privire la energia electrică nr. 124-XVIII din 23.12.2009 a RM, începând cu 1 ianuarie 2015, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. separă legal activitatea de distribuţie a energiei electrice de activitatea de furnizare a energiei electrice la tarife reglementate. Astfel, activitatea de furnizare a energiei electrice la tarife reglementate a fost asigurată în continuare de către întreprinderea Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L., fiind succesor de drept al Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. În 2018, în urma unui rebranding global, Gas Natural Fenosa devine Naturgy. Schimbarea nu s-a extins asupra celor două întreprinderi moldovenești, dar ele au făcut parte din grupul spaniol Naturgy până la achiziția lor de către noul proprietar. 

 

Anul 2019 a fost unul de transformare în istoria celei mai mari întreprinderi private de distribuție a energiei electrice din Republica Moldova. În luna august 2019 grupul energetic Naturgy a finalizat tranzacția de vânzare-cumpărare a întreprinderii Î.C.S. „Red Union Fenosa”  S.A. cu grupul internațional Duet Private Equity Limited.

 

Programare vizită online

Informații utile

Posturi vacante

Semnalează cazuri de fraudă și corupție

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok