Mergi la conţinutul principal

Proiectul pilot de instalare a contoarelor inteligente a intrat în faza practică de implementare

Postat de UF922588 la Vin, 03/22/2024 - 11:41

 

  • ÎCS Premier Energy Distribution SA a început instalarea primului lot de 3 mii de contoare inteligente la locurile de consum a energiei electrice stabilite în cadrul proiectului pilot lansat de Guvernul Republicii Moldova în conformitate cu Planul național de digitalizare a sectorului energiei cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD Moldova).

 

  • Lucrările de instalare a celor 3 mii de contoare inteligente se desfășoară în prezent în orașul Chișinău și în 6 localități din suburbia capitalei.

 

  • În total, în aria sa de activitate, operatorul de distribuție va instala pe parcursul anului curent 20 de mii de contoare inteligente în peste 100 de localități din centrul și sudul țării selectate conform criteriilor de studiu de ordin tehnic, economic și sociologic, ce vor sta la baza analizelor ulterioare privind efectele implementării.

 


Locurile de consum a energiei electrice ce urmează a fi dotate cu contoare inteligente (contoare de energie cu funcții de colectare și analiză a datelor) au fost selectate în mod transparent conform unor algoritmi prestabiliți în faza pregătitoare a proiectului în funcție de următoarele criterii: localizarea geografică, densitatea populației, nivelul de vulnerabilitate energetică, statutul socioeconomic, disponibilitatea infrastructurii ș.a. Pentru transmiterea datelor către unitatea centrală, sistemul de contorizare inteligentă va utiliza liniile electrice aeriene prin tehnologia PLC (Power line communication) şi serviciile operatorilor de telefonie mobilă. 

De notat că sub aspect legal și metrologic toate contoarele utilizate în prezent corespund cerințelor Regulamentului ANRE privind măsurarea energiei electrice în scopuri comerciale, oferind date reale exacte pentru facturarea consumului de energie în perioadele de referință. Totodată, contoarele inteligente oferă unele avantaje tehnice în plus în comparație cu contoarele convenționale (electromecanice și electronice sau statice). În prima fază a conectării în rețea a contoarelor inteligente va putea fi realizată citirea la distanță a datelor de consum. Dar spectrul opțiunilor oferite de contoarele inteligente este mult mai mare și va putea fi valorificat pe parcurs, odată cu implementarea în rețelele electrice și a altor tehnologii și servicii digitale, care vor permite consumatorilor să-și gestioneze mai bine consumul de energie și să economisească astfel bani. Trebuie menționat faptul că pe viitor, odată cu aprobarea aplicării tarifelor diferențiate de către autoritatea de reglementare, aceste contoare vor asigura evidența energiei electrice consumate diferențiat pe ore. 

Pentru operatorii sistemului de distribuție a energiei electrice, aceste contoare oferă informații cu caracter tehnic, ce vor permite o mai bună monitorizare a fluxurilor de energie, identificarea pierderilor comerciale, îmbunătățirea calității serviciilor de distribuție prestate,  reducerea unor costuri operaționale cu impact asupra tarifelor de distribuție a energiei electrice.

Experiența internațională privind efectele utilizării contoarelor inteligente demonstrează eficiența lor atât sub aspect tehnologic, social, cât și al impactului benefic asupra mediului prin reducerea  emisiilor de carbon. 

În Republica Moldova acest proiect pilot a fost lansat de Ministerul Energiei în 2023, beneficiind de finanțare din partea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova și prevede instalarea a 35 de mii de contoare inteligente pentru consumatorii casnici şi non casnici din întreaga țară, dintre care 20 de mii sunt din aria de activitate a întreprinderii Premier Energy Distribution.
 

Departamentul Relații Externe și Comunicare

ÎCS „Premier Energy Distribution” SA

 

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok