Mergi la conţinutul principal

Racordare pentru energie electrică a consumatorului noncasnic

Racordarea la energie electrică a consumatorului noncasnic

Ghid complet pentru racordarea consumatorilor noncasnici la rețeaua electrică de distribuție – pașii esențiali, documentele necesare și aspectele tehnice de care trebuie să ții cont.

Etapele racordării la rețeaua de distribuție a energiei electrice

Racordarea la rețeaua de distribuție de energie electrică implică parcurgerea mai multor momente pe care le-am împărțit, mai jos, în etape și pași, ca să fie cât mai ușor de urmărit.

Etapa 1: Determinarea parametrilor tehnici

Pentru a realiza racordarea la rețeaua de distribuţie, prima etapă constă în determinarea principalilor parametri tehnici ale instalației de utilizare ce urmează a fi racordata la rețea: scopul utilizării energiei electrice, puterea calculată, tensiunea nominală la care se solicită racordare, categoria de fiabilitate.

În acest scop, solicitantul va contracta un electrician autorizat sau o întreprindere specializată în domeniul electric.

Atenție! Înainte de a încheia un contract, este important să verifici certificările și autorizațiile electricianului sau ale întreprinderii specializate la care ai apelat.

Rezultatul determinării parametrilor tehnici poate fi reflectat prin calculul puterii efectuat conform prevederilor normativelor NCM G.01.02:2015 sau schiţa-proiect cu indicarea parametrilor tehnici de bază.

Determinarea cât mai exactă a parametrilor tehnici a instalației de utilizare este esențială, deoarece costul conectării este influențat de valorile corect calculate ale acestor parametri.

Responsabil:

Solicitantul

Etapa 2: Depunerea cererii de racordare

Cererea de racordare se depune de către solicitant în următoarele cazuri:

  • necesitatea racordării unei instalații de utilizare;
  • modificarea puterii electrice a instalației de utilizare;
  • reamplasarea instalației de racordare;
  • modificarea nivelului de tensiune;
  • îndeplinirea unor condiții care necesită introducerea de noi elemente sau modificarea / înlocuirea unor elemente din instalația de racordare cu altele având alte caracteristici tehnice;
  • separarea evidenței energiei electrice consumate pentru alte scopuri decât cele indicate în contractul de furnizare a energiei electrice;
  • asigurarea cerințelor de securitate în instalațiile electrice ce aparțin operatorului sistemului de distribuție închis, întovărășirilor pomicole, cooperativelor de construcție a garajelor sau altor asociații de coproprietari;
  • modificarea unui loc de consum prin racordarea sursei autonome de energie electrică la instalația de utilizare existentă.

Cererea de racordare poate fi depusă online, prin completarea următorului formular.

La fel, cererea de racordare poate fi depusă:

Informaţii strict necesare pentru a fi incluse în cererea de racordare:

  • datele de identificare ale solicitantului;
  • scopul utilizării energiei electrice;
  • tipul instalației;
  • puterea activă care se solicită pentru a fi racordată;
  • categoria receptoarelor electrice conform cerințelor de fiabilitate a alimentării cu energie electrică;
  • tipul receptoarelor electrice ce urmează a fi utilizate (monofazat, trifazat, etc.)
  • datele de identificare a locului de consum, inclusiv amplasarea geografică sau adresa.

Acte necesare a fi atașate la cererea pentru eliberarea avizului de racordare:

  • copia deciziei de înregistrare eliberată de Agenţia Servicii Publice;
  • copia actului, care atestă dreptul de proprietate sau calitatea de posesor de drept limitat asupra imobilului sau terenului unde urmează să fie amplasat locul de consum/producere respectiv. Dacă cererea de eliberare a avizului de racordare a fost depusă în baza unui alt drept real al solicitantului decât cel de proprietate asupra imobilului sau terenului unde urmează să fie amplasat locul de consum/producere respectiv, solicitantul anexează la cerere acordul prealabil scris al proprietarului imobilului sau terenului respectiv pentru construcția instalației de utilizare sau centralei electrice, după caz;
  • planul de amplasare în zonă a instalaţiei de utilizare, pentru care se solicită racordarea (ex. planul cadastral sau hartă prezentată la o scară din care să se înțeleagă clar încadrarea în cartier, zona sau localitate);
  • calculul puterii electrice pentru instalațiile cu puterea egală sau mai mare de 50 kW efectuat conform NCM G.01.02:2015;
  • copia procurii, întocmită în modul corespunzător, pe numele mandatarului, împuternicit să reprezinte interesele solicitantului, după caz.

Acte adiționale în cazul persoanelor juridice:

Pentru gherete/construcții demontabile:

  • copia contractului în baza căruia solicitantul a obținut dreptul de folosință a terenului destinat instalării gheretei/construcției demontabile;
  • schema de amplasare.

Pentru sector de case noi sau blocuri locative:

  • planul urbanistic general, planul urbanistic zonal sau de amenajare a teritoriului unităţii administrativ-teritoriale, în vigoare la data solicitării.

Notă: Îndeplinirea completă și corectă a formularului va permite OSD să determine cele mai optimale soluții de racordare din punct de vedere tehnic şi economic.

Responsabil:

Solicitantul / reprezentantul solicitantului

Etapa 3: Determinarea soluției de racordare și eliberarea Avizului

Dacă sunt identificate mai multe soluții de racordare, OSD va informa solicitantul, care va trebui să aleagă una dintre opțiunile propuse.

Pentru solicitările de racordare la rețeaua electrică de distribuție a instalațiilor consumatorilor finali cu o putere instalată de 1 MW sau mai mare, eliberarea avizului de racordare (AR) se va coordona cu operatorul sistemului de transport (IS Moldelectrica).

Solicitantul sau reprezentantul acestuia are dreptul, în funcție de situație, să ceară operatorului de sistem informații suplimentare privind puterea transformatorului, secțiunea conductoarelor și/sau alte detalii necesare pentru realizarea proiectului de execuție. OSD va furniza informațiile solicitate în termen de 15 zile lucrătoare.

Termenul de eliberare a Avizului de Racordare (AR) și valabilitatea acestuia

  • Termenul de eliberare a AR – 10 zile calendaristice
  • Avizul se eliberează gratuit
  • Valabilitatea AR – 12 luni din momentul eliberării
  • Avizul de racordare se eliberează şi se prelungeşte gratuit
  • Poate fi prelungit încă pentru 12 luni dacă se prezintă Autorizația de construcție valabilă
  • Se prelungește numai o singură dată în termen de 5 zile calendaristice de la data adresării

Refuz de eliberare a Avizelor de racordare doar în lipsa de capacitate a reţelei electrice

  • motivată de faptul că nu există reţea electrică
  • reţeaua electrică existentă nu dispune de capacitatea tehnică necesară pentru a fi satisfăcute cerinţele solicitantului

Notă: Solicitantul căruia i s-a refuzat eliberarea avizului de racordare are dreptul să modifice puterea solicitată în cererea sa, în limitele capacității disponibile, sau să ceară operatorului de sistem să fie inclus în lista de așteptare pentru avizul de racordare.

Lista de asteptare poate fi consultată pe următorul link.

Responsabil:

Operatorul Sistemului de Distribuţie (OSD)

Etapa 4: Elaborarea şi coordonarea proiectului

Elaborarea proiectului este o etapă esențială pentru a obține aprobările necesare și pentru a asigura conformitatea cu reglementările și standardele aplicabile.

Proiectul de construcție și racordare a instalației poate fi elaborat:

  1. De către operatorul sistemului de distribuție (OSD) în baza unui contract de racordare. Vezi detalii pe următorul link.
  2. De către un proiectant sau electrician autorizat în efectuarea proiectării instalației de racordare.

Prezentarea proiectului și a documentatei tehnice către OSD

Proiectul și documentația tehnică include întregul complex de lucrări aferente racordării acestuia la rețeaua electrică, inclusiv măsurile de amenajare a terenului afectat în urma construcției.

Documentația de proiect elaborată va fi coordonată cu Operatorul Sistemului de Distribuție (OSD) şi cu toate instituțiile cointeresate/afectate în timpul executării lucrărilor. În acest context, documentația de proiect trebuie să fie expediată în format electronic (format PDF) pe următorul link.

Termenul de examinare și coordonare a proiectului de către OSD

Operatorul sistemului de distribuție (OSD) examinează și coordonează documentația de proiect în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la data depunerii.

Dacă OSD constată că documentația de proiect nu corespunde normelor de proiectare și/sau condițiile stipulate în avizul de racordare, acesta va notifica solicitantul în scris despre necesitatea remedierii neconformităților.

Prin coordonarea proiectului, OSD confirmă doar că soluția tehnică propusă de instituția de proiectare este conformă cu avizul de racordare. Toate activitățile suplimentare legate de proiectul de execuție revin în totalitate competenței și responsabilității solicitantului sau instituției de proiectare.

Responsabil:

OSD (Operatorul Sistemului de Distribuţie), electricianul autorizat, proiectantul

Etapa 5: Executarea lucrărilor de racordare

Lucrările de executare a instalațiilor de racordare se efectuează în baza documentației de proiect și în conformitate cu prevederile normativelor tehnice în vigoare pe teritoriul Republicii Moldova.

Executarea lucrărilor se realizează de către:

Termenul de executare a lucrărilor:

  • În cazul în care instalația de racordare este executată de către un electrician autorizat, termenul nu va depăşi data valabilității Avizului de Racordare;
  • În cazul în care instalația de racordare este executată de OSD, termenii vor fi agreați de comun acord în cadrul contractului de racordare.

După finalizarea lucrărilor de montare se efectuează admiterea în exploatare a instalației de racordare:

  • În cazul racordării locului de consum cu o putere contractată de cel mult 150 kW la rețeaua electrică de distribuție de tensiune joasă și medie, admiterea în exploatare a instalației electrice se confirmă prin declarația electricianului autorizat, cu excepția grădinițelor, școlilor, spitalelor, azilurilor de bătrâni și a orfelinatelor şi a reţelelor de iluminat public, cazuri în care admiterea în exploatare se confirmă prin actul de corespundere emis de către organul supravegherii energetice de stat;
  • În cazul racordării locului de consum cu o putere mai mare de 150 kW, admiterea în exploatare a instalației electrice se confirmă prin actul de corespundere eliberat de către organul supravegherii energetice de stat în urma examinării instalațiilor electrice respective.

Responsabil:

Electricianul autorizat / OSD (Operatorul Sistemului de Distribuţie)

Etapa 6: Perfectarea actului de delimitare

După admiterea în exploatare a instalațiilor electrice, solicitantul se adresează la OSD pentru perfectarea Actului de Delimitare şi a Convenției de Interacțiune, anexând următoarele acte tehnice ce confirmă îndeplinirea lucrărilor:

  • Actul de corespundere eliberat de către organul de supraveghere energetică de stat (ANRE) sau Declarația electricianului autorizat (în cazul în care capacitatea instalației de utilizare destinată pentru racordare nu depășește 150 kW);
  • Copia avizului de racordare;
  • Copia avizului de coordonare;
  • Actele de testare în cazul racordării la tensiune medie sau înaltă;
  • Alte acte necesare pentru întocmirea anexelor la contract.

Responsabil:

OSD (Operatorul Sistemului de Distribuţie)

Etapa 7: Semnarea contractului de furnizare a energiei electrice

Contractul de furnizare se încheie cu un furnizor de energie electrică.

În contractul de furnizare se vor stabili termenii și condițiile de furnizare a energiei electrice.

Lista documentelor necesare pentru încheierea contractului

Pentru încheierea contractului este necesar să dispui de următoarele documente:

  • Copia deciziei de înregistrare eliberată de Agenția Servicii Publice;
  • Copia actului, care atestă dreptul de proprietate sau calitatea de posesor de drept limitat asupra imobilului sau terenului unde urmează să fie amplasat locul de consum respectiv. Acordul prealabil scris al proprietarului imobilului sau terenului respectiv pentru construcția instalației de utilizare dacă actele sunt prezentate în baza unui alt drept real al solicitantului decât cel de proprietate asupra imobilului sau terenului unde urmează să fie amplasat locul de consum;
  • Procura de la persoana ale cărei interese sunt prezentate;
  • Actului de delimitare (ADD), obținut de la Operator de rețea;
  • Declarația electricianului autorizat / Actul de corespundere emis de către organul supravegherii energetice de stat.

În cazul încheierii contractului cu ICS „Premier Energy” SRL, la etapa de încheiere a contractului este necesar să dispui doar de ştampila întreprinderii sau procura de la persoana ale cărei interese sunt prezentate. La solicitarea potențialului consumator, ICS „Premier Energy” SRL va expedia contractul de furnizare a energiei electrice prin email, la adresa comunicată de către solicitant.

Responsabil:

Furnizorul

Etapa 8: Conectarea la rețea

După încheierea contractului cu Furnizorul de energie, solicitantul se adresează către Operatorul sistemului de distribuție cu cererea de punere sub tensiune a instalației electrice construite.

Operatorul Sistemului de Distribuție (OSD) va elibera bonul de achitare a tarifului de punere sub tensiune în ziua adresării solicitantului.

Termen de conectare:

  • 2 zile lucrătoare din momentul achitării tarifului de punere sub tensiune.

Conectarea și reconectarea la rețeaua electrică de distribuție se realizează exclusiv de către Operatorul de sistem în prezența utilizatorului de sistem.

Responsabil:

OSD (Operator sistem de distribuție)

Formularul cererii pentru eliberarea avizului de racordare

Procesul de racordare la rețeaua de distribuție a energiei electrice este unul complex, așadar asigură-te că te informezi corect și complet de la început în legătură cu toate elementele lui. Noi suntem alături de tine pentru a-ți furniza toate detaliile.

Accesează

Programare vizită online

Informații utile

Lucrări programate la e-mail

Semnalează cazuri de fraudă și corupție

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea site-ului vă exprimați acordul pentru folosirea informațiilor stocate Click aici pentru detalii

ok